Steder for bøsser i København

Selvom Danmark er et lille land, og København er en lille hovedstad har vi faktisk nogle gode steder, der mere eller mindre er forbeholdt bøsser og lesbiske. Og vi HAR brug for bøssesteder - steder hvor vi er flertallet, hvor vores livsstil er den almindelige, hvor vi kan være i fred for nysgerrige eller forargede heteroer, hvor vi kan vise vores kærlighed, og hvor de, som har den slags lyster, kan skeje lidt ud.

Her er lidt om de steder, som jeg kender, men du kan læse mere på www.GayGuide.dk (der har lister over steder i hele Danmark), Copenhagen Gay Life eller på Alt om København. Hvis du vil se billeder og mennesker fra stederne, kan jeg anbefale dig at læse Out & About, som ofte bringer billedreportager fra byens steder. På deres hjemmeside kan du læse magasinet on-line.

Oscar - Bar og Café

Oscar - logoOscar er et populært sted og et stamsted for rigtig mange - med god grund. Det er så absolut blevet mit favoritsted i dagtimerne. Oscar har åbent hver dag fra 12 til 02 (køkkenet lukker dog kl. 22), og der er happy hour fra 17 til 21. Maden er som regel overraskende god for en café. Caféen er nydelig med orange vægge, mørkt træ, messing og højt til loftet, og drengene i baren kan sikkert lokke flere gæster til. Oscar ligger på Rådhuspladsen 77, hvilket er hjørnet ved Rådhuset på samme side som Strøget.

Code

CodeEt halvt års rygter og snak om en ny homobar på Nytorv skulle gå forud, før Code endelig åbnede i Rådhusstræde 1. Code er primært en loungebar, og med et lækkert og smagfuldt interiør, er det let at føle sig godt tilpas. Men Code er mere end det. Om onsdagen er der show på den lille scene, og i weekenden spiller DJ's op til dans. Code har åbent fra kl. 12 alle dage - fredag og lørdag lukker man kl. 5 om morgenen, mens man lukker kl. 2 de øvrige dage. Gå heller ikke glip af de månedlige klassiske homofilm - se programmet på hjemmesiden.

Foxy
Gay Club - It's foxylicious

Foxy Gay ClubDer gik ikke lang tid, efter at Københavns bedst kendte homodiskotek - Pan - lukkede, før Foxy åbnede. Foxy bestyres af den samme, som bestyrede Pan, så sammenligningen ligger lige for. Samtidig går nogle af de faste DJ's igen, og det samme gør musikstilen som man kendte den fra Pan 2 (den mere poppede, dansevenlige stil). Foxy er åbnet i de samme lokaler, som det hedengangne Madam Arthur lå i, dog med indgang fra Meldahlsgade 4 tæt ved Vesterport og Hovedbanegården. Lokalerne er renoverede, og med sofaarrangementer hele vejen rundt om det store dansegulv, og med en stor bar i midten, er stedet traditionelt men lækkert indrettet. Der er kun åbent fredag og lørdag fra kl. 23 til 6, og entréen er 60 kr., men mellen kl. 23 og 24 kommer du gratis ind.

Dunkel - Bar og Natklub

Dunkel - logoDunkel ligger i Vester Voldgade 10 få skridt fra Rådhuspladsen. Stedet er også temmelig dunkelt. En anmeldelse på AOK siger blandt andet: "Den tonede glasfacade er dækket af brune, grafiske træsilhuetter, og indenfor stirrer udstoppede ugler ned fra de sortmalede vægge, mens dråbeformede, lavthængende kobberlamper over mørke borde sørger for, at så lidt lys som muligt slipper ud i lokalets drømmende tusmørke." Der er åbent tirsdag til torsdag fra 18 til 05, og fredag og lørdag er der åbent fra 18 til 09, så der skulle være alle muligheder for at feste igennem.

Jailhouse - baren i underetagenJailhouse

I Studiestræde 12 ligger en bar og restaurent under navnet Jailhouse. Personalet er i noget, der ligner en politiuniform, og stedet er indrettet efter fængselstemaet bl.a. med åbne celler med borde og stole. Selvom temaet er lidt råt er stedet hyggeligt og stemningen er god. Der er åbent hver dag fra klokken 16 (dog søndag klokken 18) og køkkenet lukker klokken 23. Fredag og lørdag er der åbent til klokken 5 om morgenen.

Masken - Bar & Café

I Studiestræde 33 - næsten ved Rådhuspladsen - ligger Masken. Hvis man foretrækker et røgfrit barmiljø, er Masken sagen. I underetagen er der et mere caféagtigt miljø. Klientellet er meget blandet, og jeg har set alle aldersklasser repræsenteret. Der er åbent fra mandag til fredag fra 16:00 til 2:00 og lørdag fra 15:00 til 2:00.

Never Mind

Never Mind, Nørrevoldgade 2, er et lidt underligt sted. De gange jeg har været der, har der enten været næsten tomt eller temmeligt proppet. Det er et stort lokale med et lille dansegulv midt i det hele. Stedet skal opleves, men helst fredag eller lørdag efter midnat, og åbningstiderne er til at huske: 22 til 06 alle 365 dage om året...

Cosy Bar

Jeg var i sin tid blevet advaret mod Cosy. Cosy har i mange år været stedet, hvor bøsser scorer og bliver scoret. Cosy ligger Studiestræde 24 - næsten lige overfor Masken - to skridt ind i porten og op ad trappen til venstre. Der er åbent fra 23:00 til 7:30 både fredag og lørdag, så det er her man havner, hvis man ikke har scoret på Pan. Søndag til torsdag er der åbent 24:00 til 6:00. Det var tidligere et lille, aflangt og temmeligt mørkt lokale, men nu er der diskotek i den ene ende, og der er kommet meget mere liv over stedet.

Centralhjørnet

CentralhjørnetEt af de mest kendte bøssesteder er nok Centralhjørnet, Kattesundet 18 - ikke så langt fra Strøget og Rådhuspladsen. Ligesom Cosy har Centralhjørnet i noget nær 25 år været stedet, hvor bøsser mødes. Centralhjørnet er et rigtigt værtshus - på godt og ondt - og indtil for nylig havde der ikke været nogen form for udskiftning i hverken interiør eller dele af klientellet i de 25 år, men nu er stedet blevet sat i stand. Der er dog ikke brudt med traditionerne - f.eks. julepyntes der overdådigt. Åbningstiderne gør, at når diskotekerne lukker, så siver de tiloversblevne ned til enten Cosy eller Centralhjørnet - her er der nemlig åbent fra klokken 5:00 til 10:00 og igen fra 15:00 til 1:00 både lørdag og søndag. På hverdage er der åbent fra 11:00 til 1:00. Stedet skal opleves, og enten kan man lide det, eller også kommer man der kun, når alle andre steder er lukkede.

Vela

Vela er egentlig hverken en bar eller en café men derimod en lounge, hvis man spørger indehaveren. Det er da også kendetegnende, at belysningen er dunkel og intim. Vela er mest for lesbiske, men alle er velkomne. Du finder Vela på Vesterbro, nærmere betegnet Viktoriagade 2-4, og der er åbent onsdag og torsdag 20 til midnat og fredag og lørdag fra 20 til klokken 5 om morgenen. Søndag er der åbent fra 21 til den sidste gæst er smidt ud.

Andre steder...

Der er selvfølgelig andre steder end de, jeg har beskrevet her. F.eks. er der Can Can - Why Not, hvor jeg kommer meget sjældent, og hvor der tilsyneladende primært kommer stamkunder, og Mens Bar, hvor der primært kommer de ældre og hårdere typer (læderbøsserne holder til her). Jeg kan kun anbefale dig at prøve alle stederne og vælge de ud, hvor du befinder dig bedst. God fornøjelse med prøveturen...

Steder der er lukket

Hvis du søger efter et sted, du har hørt om, men som ikke findes i listen, kan det være, at det allerede er lukket. Desværre holder mange af de nye steder ikke så længe, og i løbet af de sidste år har følgende steder drejet nøglen om: Pan, Bernina, Blender Cph, Tease, Coxx, Sebastian, Copenhagen Gay Nightclub, Kelleren (nu Jailhouse), Dôme, Catwalk, Cockpitt, Heaven og Boiz.

- o -

Links

Hvis du vil vide mere, så besøg følgende links:

Barer og diskoteker
Blender - Århus (www.blender-aarhus.dk)
Centralhjørnet (www.centralhjornet.dk)
Cosy (www.myspace.com/cosybar)
Dunkel (www.myspace.com/dunkelbar)
Masken (www.maskenbar.dk)
Never Mind (www.nevermindbar.dk)

Caféer og restauranter
Jailhouse (www.jailhousecph.dk)
Oscar (www.oscarbarcafe.dk)

Guides
Gay Guide Danmark (www.gayguide.dk)
Copenhagen Gay Life (www.copenhagen-gay-life.dk)
Wonderful Copenhagen - Gay Copenhagen (www.woco.dk)

Overnatning
At Carstens (www.circuitq.dk)
Copenhagen Rainbow (www.copenhagen-rainbow.dk)
Enjoy Bed and Breakfast (www.ebab.dk)
Hotel Windsor (www.hotelwindsor.dk)

Andet
Amigo Sauna (www.amigo-sauna.dk)
Copenhagen Gay Center (www.copenhagengaycenter.dk)
Looky Looky (www.lookylooky.dk)

Senest opdateret den 04.10.2008